Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Ένας αιώνας από την Ένωση!!

1 Φεβρουαρίου 1913. Οι «Προστάτιδες Δυνάμεις» κατεβάζουν τις σημαίες τους από το μικρό νησάκι στον κόλπο της Σούδας και «ξεκουμπίζονται» από αυτόν τον τόπο.  Λίγο μετά η Γαλανόλευκη κυματίζει στον ίδιο χώρο ως ένδειξη πως η Κρήτη, επιτέλους, ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα!  Μια Ελλάδα, μισερή ακόμα τότε και εν μέσω πολέμων για την απελευθέρωση και άλλων τμημάτων της.
Η ένωση έγινε με επίσημη τελετή στο φρούριο Φιρκά στις 1 Δεκεμβρίου 1913, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Βενιζέλου.
Ένας αιώνας λοιπόν πέρασε και η Κρήτη ακολουθεί τη μοίρα του τόπου αυτού. Στα καλά και στα κακά. Μια επέτειος που βρίσκει αυτόν τον τόπο σε μια από τις πιο μαύρες περιόδους της. Οι «Προστάτιδες Δυνάμεις» δυστυχώς δεν ξεκουμπίστηκαν ποτέ και οι πολιτικοί μας όλα αυτά τα χρόνια συναγωνίστηκαν μεταξύ τους ποιος θα κάμψει τη μέση περισσότερο από τον άλλο.
Ο αγώνας που έφερε το λαμπρό εκείνο αποτέλεσμα ας σταθεί φάρος για όλους μας, για να μπορέσουμε να σηκώσουμε και πάλι κεφάλι, για να μπορέσουν τα παιδιά μας να ζήσουν σε ΑΥΤΟΝ τον τόπο και με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ! 
Τιμώντας αυτή την επέτειο βάζω εδώ μια φωτογραφία από τα παλιά. Το Βενετσιάνικο λιμάνι της γενέθλιας πόλης μου, των Χανίων, τον Απρίλη του 1995.